İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne (İzBB) bağlı Grant Plaza A.Ş.’nin engelli kadrosunda, ekmek fabrikasında çalışan Asiye Şahin, sağlık durumu elverişsiz olmasına rağmen uzun süre görev tanımına uymayan ağır işlerde çalıştırıldı. Baskı ve mobbinge maruz kaldığı gerekçesiyle Tek Gıda İş Sendikası’na başvuran Şahin, herhangi bir sonuç alamadı. Kalp yetmezliği hastası olan Şahin, çalışma koşullarına ve mobbinge daha fazla dayanamayarak 2022 yılında kalp krizi geçirdi. Kalp krizi geçirmesi sonrası ise hakkında tutulan raporlar ve verilen disiplin cezaları gerekçe gösterilerek işten çıkarılan Şahin, Engelli Çalışanların Haklarını İzleme, Savunma ve Geliştirme Platformu’na (EÇSAV) başvurdu. Şahin, platform ve avukatı aracılığıyla yaşadığı baskı ve mobbinge dava açtı.
MAHKEME, MANEVİ TAZMİNAT ÖDENMESİNE HÜKMETTİ
Yaklaşık bir yıl süren davanın ardından İzmir 2’inci İş Mahkemesi kararını verdi. Şahin’e verilen disiplin cezasının hukuksuz olduğuna kanaat getiren mahkeme, bu kararı iptal etti. Mahkeme, baskı ve mobbing nedeniyle ise Şahin’e 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkemenin bu kararı engelli çalışanlar için emsal olarak kabul edildi.
‘MOBBİNGİN ÖNLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KARAR’
Şahin’in avukatı Abdullah Öztürk, disiplin kurulu kararlarının iptali için davayı “sataşmanın önlenmesi” davası olarak açtıklarını, mahkemenin ise mobbingi tespit ederek işçi lehine tazminat kararı verdiğini ifade etti. Kararın engellilerin yaşadığı baskı ve mobbingin önlenmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, “Engelli çalışanların, engelli olduklarına dair raporları olmasına rağmen iş yerlerinde bu durumları gözetilmiyor. Ağır işler dayatılarak mobbing uygulanıp işten ayrılmalarını sağlamak yönünde bir tutum söz konusu. Bu anlamda mahkemenin böyle bir karar vermesi bizim açımızdan sevindirici. Bu kararla mahkeme, işçiye sağlık durumuna, iş tanımına aykırı olarak üstesinden gelemeyeceği işler dayatılmasının bir mobbing olduğunu söyledi. Mobbingi tespit etti. Mobbingden kaynaklı işçi arkadaşımızı birden çok disipline sevk etmişlerdi. Mahkeme disiplin kurulu kararlarını iptal etti. Her açıdan emsal bir karar olarak nitelendiriyoruz” dedi.
‘ENGELLİ ARKADAŞLARIMIZ İÇİN UMARIM GÜZEL BİR YOL AÇMIŞIZDIR’
Yaşadıklarını Gazete Duvar’a anlatan Şahin, “14 yıldır engelli kadrosunda temizlikçi olarak çalışıyordum. 14 yıl sonra kendi görev tanımım dışında işleri yapmamı istediler. Ben de sağlığımın elvermediğini söyledim. Bunun üzerine hakaretler, alaylar ve onur kırıcı sözler duymaya başladım. Onlar mobbing uyguladıkça sürekli çarpıntım oluyordu. Defalarca acile gitmek durumunda kaldım. Sendika ile görüştüm ancak ‘Müdürünüzün, amirinizin istediği işi yapmak zorundasınız’ dediler. Verilen işleri yapmadıkça ya da yapamadıkça tutanaklar tutuluyordu. Sonunda rest çektim ve kendi görev tanımım dışında olan hiçbir işi yapmayacağımı söyledim. Baskıya daha fazla dayanamayınca da bir süre sonra kalp krizi geçirdim. O gün beni hastaneye kaldırdılar ve bir daha kimse arayıp sormadı. Resmen hastaneye atıp gittiler” dedi.
Hastaneden çıktıktan sonraki süreçte mobbing ve baskıya karşı dava açtığını, bir süre sonra da işten çıkarıldığını ifade eden Şahin, mahkemenin verdiği kararın önemine dikkat çekti. Şahin, “Engellileri bir hiç yerine koyuyorlar. Bu davanın bütün engelli arkadaşlarıma bir emsal olmasını diliyorum. Çok büyük sıkıntılar yaşadım ancak buna rağmen mücadeleyi bırakmadık. Engelli arkadaşlarımız için umarım güzel bir yol açmışızdır diye düşünüyorum” diye konuştu.
‘ENGELLİLERİN MARUZ KALDIĞI MOBBİNG VE TACİZE KARŞI ÖNEMLİ BİR ADIM’
EÇSAV Sözcüsü Ezgi Kılıç ise hukuki süreçte Şahin’in yanında yer alarak, davanın olumlu sonuçlanması için büyük çaba gösterdiklerini dile getirdi. Bu kararın engelli çalışanlar için büyük bir hukuki kazanım olduğunu söyleyen Kılıç, şunları söyledi;
“Bu zafer, engellilerin yıllardır maruz kaldığı mobbing, baskı ve iş yerindeki tacizlere karşı önemli bir adım olarak kaydedildi. Engelli bireyler, iş bulma ve çalışma süreçlerinde ciddi mobbing ve sistematik baskılarla karşı karşıya kalmaktadır. Mevcut yasalar ve düzenlemeler kağıt üzerinde kalmakta, gerekli hukuki altyapı sağlanmamaktadır. Platformumuz, engelli çalışanların karşılaştıkları problemleri çözmek, işverenlerle müzakere etmek ve hukuki kazanımlar elde etmek için çalışmaktadır. Bu süreçte, engelli çalışanların baskılardan korkmaması, temel haklarını savunması ve mücadelelerini kamuoyuna duyurması önemlidir. Tüm engelli çalışanları, haklarını savunmak ve mücadele etmek için platformumuza katılmaya çağırıyoruz”
(HABER MERKEZİ)